Tuesday, February 28, 2012

Märkää

Niin siis kyllähän minä olen aiemminkin oleskellut kosteissa ilmastoissa. Monsuuniaikaan Delhissä olen kävellyt pyyhe päässä ja Dharamsalassa kuivatellut homeisia vaatteita patterin päällä. Mutta enpäs ole ennen nähny, että lattiat pysyy märkinä viikkokaupalla, seinät hikoilee ja katto tiputtelee. Aamulla saa vetää kylmänkosteat vaatteet niskaan ja jatkuvasti saa olla siirtelemässä ja kääntelemässä laukkuja ja peittoja ja tyynyjä, ettei ne vaan ehdi kasvattaa itselleen vihreetä turkkia.

Yök.

Niin ja eihän tämä edes ole mikään monsuuni. Se oikea monsuuni on vasta kesällä ja siinä saa sitten kaupanpäällisiksi kuumuuden. Kuulemma kahdessa minuutissa hikoilee itsensä litimäräksi.

Siis ulkona. Mutta kuka hullu sitä nyt ulkona kesällä olisi, kun kauppakeskukset, talot, bussit ja junat on kaikki ilmastoituja. Meidän 70 neliön kämpästä löytyy kolme ilmastointilaitetta ja muutama tuuletin. Paikalliset neuvovat, että ne pitäisi pistää päälle jo nyt. Ei siksi, että täällä olisi kuuma (lämpötila heiluu jossain kahdeksan ja 25:n välillä) vaan siksi, että ne kuivattavat ilmaa. Tai jos ei halua kaikki ilmastointilaitteita pitää päällä, niin sitten kannattaa kerätä kaikki vaatteet ja tekstiilit yhteen huoneeseen ja ilmastoida sitä sitten.

Mutta ehei, ei pysty. Miten sen jälkeen muka kehtaisi väittää, että välittää ympäristöstä?

Toinen vaihtoehto on hankkia dehumidifier. Ärsyttää ajatus laitehankinnoista, mutta ainakin se kuluttaisi vähemmän energiaa. Saiskohan moisen jostain käytettynä?

Tuskin. Hong Kongissa ei paljon kierrätetä. Meidän roskiksilta olisi kuukaudessa voinut kerätä itselleen kaikki tarvittavat huonekalut.

Tai ehkä pitää vaan kärsiä hampaat irvessä tämän kauden läpi. Kyllä se kuulemma kohta helpottaa, joksikin aikaa. Ja homeen voi seinistä raaputtaa boorihapolla irti.

Muuten menee hyvin. Olen nyt virallisesti (väliaikainen) honkkari. On työlupa ja ID-kortti, jolla pääsee ilmaiseksi lääkärille ja synttäripäivänä huvipuistoon. Töitä ja tekemistä riittää ja kotiutuminen on sujunut hyvin. Vaikka tulevaisuutta onkin vaikea ennustaa, voisin hyvin kuvitella jämähtäväni tänne joksikin aikaa. Toistaiseksi viisumi ja vuokrasopimus yltävät ensi vuoden helmikuuhun. Että onhan tässä aikaa miettiä.

2 comments:

  1. Laitapa honkkari kuvia! Tai ehkä niitä on naamakirjassa...?

    ReplyDelete
  2. Kato moi! Joo, niitä on siellä naamakirjassa kansiollisen verran. Ehkä siirtelen niitä tännekin jossain vaiheessa.

    ReplyDelete