Tuesday, March 20, 2012

Ruokaa!





Mua tuppaa aina kiinnostamaan syömisasiat ja päätinkin omistaa tämän blogikirjoitukseni ruokajutuille. Itsestä on aina hauskaa havainnoida, että miten oma syöminen muuttuu, kun muuttaa paikasta toiseen. Esimerkiksi Intiassa tulee yleensä syötyä kohtuullinen määrä riisiä, perunaa, hedelmiä ja linssejä ja Suomessa taas suurkulutettua fetajuustoa. Viime vuonna Thaimaassa aloin lämmetä nuudeleille ja Kanadassa kehitin addiktion libanonilaiseen ruokaan eli kikherneisiin (eri muodoissa) sekä kaikenlaisiin ihaniin sitruunaisiin salaatteihin.



Hong Kong on sillä tavalla kummallinen paikka, että täältä löytää melkein mitä vaan. Meidänkin perusruokavalio on aika monipuolinen (tiibettiläiset lääkärit olisi varmasti kauhuissaan). Me syödään kiinalaista, intialaista, italialaista ja japanilaista ja monesti vielä sekoitetaan näitä keskenään. Ravintoloissa ei ihan hirveän usein käydä; musta on ollut hauskaa syödä kotona omassa keittiössä kokattua sapuskaa. Ravintoloitahan kyllä olisi tarjolla ihan laidasta laitaan ja on niitä toki jossain määrin testailtu. Esimerkiksi täältä Tai Po:sta löytyy ihastuttava kiinalainen vegerafla, jossa me tänäänkin lounastettiin.



Hong Konghan on sillä tavalla kivasti aasialainen, että täällä olisi vaikka minkälaisia kadunvarsitoreja ja kauppahalleja ja jopa mummoja myymässä oman puutarhan antimia asematunnelissa. Siis olisi, jos jaksaisi vaivautua ja kestäisi paremmin tungosta.

Me ollaan kuitenkin laiskoja ja mukavuudenhaluisia. Yleensä viikon ruokaostokset hoidetaan tiistaisin mun töiden jälkeen. Me treffataan ensin Starbucksissa ja mennään sitten viereiseen supermarkettiin ostoksille. Sitten me kuljetetaan ruokakassit taksilla kotiin. Kuulostaa pahalta, eikö?

Sen lisäksi, että supermarketit on muutenkin saatanasta, niissä on täällä sellainen huono puoli, ettei lähituotettua ruokaa meinaa löytää millään. Hong Kongissa ei juurikaan viljellä maata tai tuoteta ruokaa. Lisäksi honkkarit (ainakin ne, jotka asioi supermarketeissa) on sillä tavalla hauskasti elitistisiä, että niiden mielestä kaikki Kiinassa tuotettu ruoka on persiistä. Ihmiset jopa ostaa mieluummin italialaisia pakasteherneitä kuin tuoreita kiinalaisia.

Ihan näin pitkälle ei oma välinpitämättömyys ylety. Me syodään yletön määrä kiinalaisia vihreitä kasviksia kuten pinaattia, kiinalaista pinaattia ja herneenversoja. Niitä syödään oikeastaan jokaisella aterialla. Lisäksi me kokataan paljon italialaista ruokaa, mutta sen sijaan, että syötäisiin aina jotain italiasta tuotua spaghettia, olen yrittänyt vaivihkaa korvata pastaa taiwanilaisilla käsintehdyillä luomunuudeleilla, jotka on lisäaineettomia ja joiden ravintoarvo on parempi (ja jotka myös maistuu paremmalta ja näyttää kivemmalta).



Lisäksi me syödään paljon feikkilihaa, joka sekin tulee Taiwanista. Susheista en tiiä, mikä niiden valmistusmaa on, mutta tuskin nekään kovin kaukaa tulee. Lisäksi syödään australialaista halloumi-juustoa ja juodaan australialaisia viinejä, käytetään intialaisia maustesekoituksia ja -tahnoja jne. Toki me ostetaan myös pestoa ja muita länsimaisia turvaruokia. Se kirpaisee, eikä siihen paljon auta se, että yritetään ostaa luomua. Pestossa ottaa päähän sekin, että jostain syystä meidän kylässä ei voi kierrättää lasia. Kaikelle muulle kyllä löytyy oma pönikkänsä.



Meillä ei ole uunia, joten kaikki ruoka kokataan kaasuliedellä. Pitäisi hankkia jostakin painekattila tai riisikeitin, että saisi riisit keitettyä vähemmällä energiamäärällä. Ei olla kuitenkaan saatu aikaiseksi. Ja en tiedä saadaankokaan, kun ollaan molemmat niin vastahakoisia shoppailijoita.

Sokeria meillä ei juurikaan syödä ja kun syödään, se tapahtuu yleensä hedelmien tai mehujen (ja J:llä hunajan) muodossa. Mä olen tällä hetkellä addiktoitunut sellaisiin hippikasvislastuihin, jotka on töissä mukava välipala. J vetää aamuisin (ja joskus iltapäiväisinkin) mysliä ja kauramaitoa sekä myös amerikkalaisittain maapähkinävoita leivällä.

Kyllähän me periaatteessa syödään melkein mitä vain, kunhan se on vegeä ja lisäaineetonta, mutta olennaisimmat meidän keittiön ainekset ovat tässä:

oliiviöljy
mustapippuri
vihreät kasvikset
nuudelit
feikkiliha (erityisesti “vegetarian smoked goose”)
vegaaninen fermentoitu “grillimauste”
pesto
soijakastike

1 comment: