Sunday, March 25, 2012

Sisustusekstra

Viime viikolla kirjoitin syömisestä. Tällä kertaa ajattelin jakaa ajatuksiani sisustamisesta eli siitä miten asunnosta tehdään koti, mielellään mahdollisimman pienellä rahalla, vaivalla ja hiilijalanjäljellä. Näin ulkomailla asuessa ei ihan kauheasti huvita asiaan panostaa, kun ei tiedä miten pitkäksi aikaa tänne aikoo jämähtää. Lisäksi on vielä kovin tuoreessa muistissa se, kuinka vaikea tavarasta on hankkiutua eroon.



Arvostan kauniita asioita ja sitä, että oma koti on jossain määrin harkitusti harmoninen. Suomessa minua odottavat varastossa neljä jumalaisen kaunista thangkaa ja ihan kiitettävä kasa buddhalaisia patsaita ja muita esteettisiä esineitä. En raskinut niistä luopua, mutta en viitsinyt mukaankaan ottaa. Suomesta Honkkareihin saa economy-luokassa tuoda 20 kg ja käsimatkatavarat. Sillä mentiin.

Thangkat ja muut olen kerännyt pikkuhiljaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Aasiaa lukuunottamatta olen ollut jo pitkään haluton ostamaan krääsää. Koska kuitenkin pidän paksuista matoista, raskaista verhoista ja vanhoista valokuvakehyksistä (jne.), niitä olen aina silloin tällöin roudannut kirppiksiltä kotiin, Muuten on sillä rintamalla ollut hiljaista. Seinien maalaaminen sen sijaan on ollut jokavuotinen harrastukseni jo pitkään. Olen asunut punaisissa, violeteissa, vihreissä, mustissa, keltaisissa, oransseissa ja sinisissä huoneissa.

Täällä ei oikein huvita hankkia mattoja tai verhoja, kun kosteus varmaankin tuhoaisi ne alta aikayksikön. Ihan tarpeeksi on tekemistä siinä, että pitää vaatteet ja petivaatteet jotenkuten kuivina ja homeettomina. Seinien maalaaminenkaan ei inspaa. Meillä on makuuhuoneissa tapetit, kylppärissä ja keittiössä kaakelit ja olohuoneessakin puolet seinistä tiiltä. Loput seinät on sitten aika neutraalit ja tuntuvat sopivan tänne ihan hyvin.

Ilmeisesti Hong Kongissa on suhteellisen vaikea löytää valmiiksi kalustettuja kämppiä, joten meillä kävi melkoinen flaksi omamme kanssa. Loppujen lopuksi jouduimme hankkimaan vain sängyn ja Johnnylle nojatuolin. Kämpän mukana tulleet huonekalut ovat lisäksi ihan kivan näköisiä, joten sen suhteen ei sovi valittaa.

Oikeastaan suurin haaste tämän kodin kanssa on ollut värien puute. Vaikka tällainen perusbeige värimaailma onkin tavallaan "rauhoittava" ja “ihan kiva”, on se itselle vähän vieras. Siispä olenkin yrittänyt roiskia väriä vähän sinne sun tänne.

Ensinnäkin meillä on joka puolella leikkokukkia. Ne ovat täällä halpoja ja pysyvät elossa viikkokaupalla. Maljakoita ja vaaseja ei tulisi mieleenkään ostaa. Koska me juodaan silloin tällöin viiniä (sekin on halpaa!) ja koska lasia ei voi täällä kierrättää, kukkaset asuvat pulloissa.



Myös kirjat ovat kauniita ja niitä on kiva pitää esillä. Siihen nähden, että ollaan asuttu honkkareissa vasta vajaa kolme kuukautta, meillä on aika paljon kirjoja. Varmaan joku 50 kaiken kaikkiaan.



Mulla on myös muutamia nättejä mekkoja ja laukkuja, joita olen ripustanut seinille (jne.) roikkumaan. Erityisesti niitä löytyy makuuhuoneesta.



Meidän lakanat, pyyhkeet ja astiat on kaikki IKEAsta ja siltä ne myös näyttävät. Kyllä niihin ajan kanssa tuntuu tottuvan, mutta alkuvaiheessa teki tiukkaa. Olisihan se mukava ostaa tavaroita, jotka ovat eettisiä ja omaan silmään esteettisiä, mutta täällä ovat vaihtoehdot vähän vähissä. Joko ostat IKEAa tai marketista/ torilta sitä samaa (mutta vielä rumempaa ja vähän kalliimpaa) Kiinassa tuotettua paskaa tai sitten maksat lakanoistasi 300 euroa erikoisliikkeessä. Kirppareita täällä ei ole tai ei ainakaan vielä ole löytynyt. Sohossa on muutama vintage-putiikki, joissa esimerkiksi vanhat valokuvakehykset (samanlaiset, jotka Suomen kirppareilla olis 2 euroa) maksaa 100 euroa. Että yhyy ja ei kiitos.



Oikeita mattoja meillä ei siis ole, mutta linnassa ja makuuhuoneessa on joogamatot lattialla. Ne tuntuu kivalta jalkojen ja perseen alla ja ne on helppo pitää puhtaina. Lisäksi ne mahdollistaa joogaamisen ja geneerisen venyttelyn.

Seiniä ja jääkaappia koristaa sekalainen kokoelma valokuvia, postikortteja, tiibettiläisiä rukouslippuja, karttoja, röntgenkuvia, käyntikortteja, lippusia ja lappusia. Jotkut niistä on nättejä, toiset hassuja ja loput tärkeitä, koska ne muistuttaa kivoista ihmisistä ja asioista.

No comments:

Post a Comment