Wednesday, April 11, 2012

Mun Hongkong

Tällä kertaa ajattelin hehkuttaa, mitä kaikkea Honkkareissa voi tehdä. Kun seitsemän miljoonan asukkaan metropoli on ängetty suhteellisen pienelle pinta-alalle, valinnanvaraa riittää. Tässä muutamia suosikkejani.

(Kuvat olen hankkinut netistä googlettamalla eli poikkeuksellisesti turvaudun tällä kertaa varastettuun materiaaliin. Sorge.)

1. Ulkona hengailu

Täällä on melkein joka toisen nurkan takana kukkula, puisto, joki tai merenranta. Se tarkoittaa sitä, että viihtyisiä kävelyreittejä tai chillailupaikkoja ei tarvitse hakemalla hakea. Maisemat on kauniita ja vaelluspolkuja löytyy vaikka millä mitalla. Ja biitsejä myös, jos sellaisesta tykkää. Olen viime aikoina suunnitellut pyörän hankkimista. Aika monella on sellaiset kokoontaitettavat pyörät, joiden kanssa mahtuu kivasti metroon. Kateellisena olen niitä tuijotellut tässä jo muutaman viikon.





2. Kauppahallit ja torit

Sen jälkeen, kun kirjoitin ruoka-aiheisen blogini, olen herännyt horroksesta ja unohtanut supermarketit. Ollaan viimeiset viikot shoppailtu kiltisti kauppahallissa, jossa on (a) käsittämättömän mahtava valikoima (b) halvat hinnat ja (c) mukavat myyjät. Itse asiassa juuri palattiin kotiin ostosreissulta. Valtava kassillinen tuoreita kasviksia, inkivääriä, chiliä ja ituja lähit mukaan seitsemällä eurolla ja melkein yhtä valtava kassillinen mangoja, banaaneja, appelsiineja ja omenoita maksoi saman verran. Löydettiin myös tällä kertaa ihana pieni kasvisruokakauppa, josta ostettiin vegepossua, vegekalaa ja vegeankkaa. Kun vielä ostetaan jostain riisiä (joka tänään unohtui), niin pärjätään näillä ainakin viikko.



3. Kulttuuri ja taide

Kulttuuritarjontakin on ihan ookoo. Festareita, konsertteja, teatteria ja/tai oopperaa on tarjolla joka päivä. Centralissa on pari katua, jotka on täynnä gallerioita (arviolta pari sataa) ja siellä sijaitsee myös Fringe Club, joka tarjoaa vähän vähemmän kaupallista meininkiä. http://www.hkfringe.com.hk/



(On siellä myös söpöjä pikku kuppiloita, jotka järjestää jazz-keikkoja ja runo-iltoja, mutta niihin en ole vielä ehtinyt perehtyä sen kummemmin.)

Erityismaininnan ansaitsee vielä mielestäni kollektiivi nimeltä ST/ART, joka tuottaa lähinnä graffiteja, katutaidetta ja pienimuotoisia tapahtumia. Etenkin Kowloonista olen tyyppien katutaidetta bongaillut. http://start.hk/



4. Aktivismi

Jos haluaa aktivoitua yhteiskunnallisesti, voi aloittaa osallistumalla mielenosoituksiin, jotka on täällä aika yleisiä. Viime aikoina on protestoitu Kiinaa kasvavaa valtaa vastaan. Tähän liittyy myös taannoinen “korkean virkamiehen” (chief executive) vaali. Vaalikomitea valitsi tehtävään Leung Chun-yingin, joka on monen tavallisen kansalaisen mielestä Kiinan sylikoira. Kiina on myös perunut puheitaan siitä, että Hong Kongissa järjestettäisiin vuonna 2017 demokraattiset kansanvaalit. Kyllä muakin ottaisi päähän. Perhana.



5. Saaret

Huomenna saatetaan yrittää Lamman saarelle. Honkkareihinhan kuuluu noin 200 saarta, joista monet on kuulemma aika leppoisia ja kauniita. Niissä monet elävät edelleen perinteisissä kyläyhteisöissä, kalastavat ja viljelevät maata. Kuulostaa ihanalta. Vaikka olenkin jo aika lailla tottunut pilvenpiirtäjiin ja liikenteeseen, olisi kiva välillä paeta molempia.





6. Buddhalaisuus ja Taolaisuus

Joskus voisi myös vierailla temppeleissä, sillä niitäkin täällä riittää. Vaikka suurin osa honkongilaisista on virallisesti uskonnottomia, buddhalaisuus ja taolaisuus ovat aika näkyvä osa yhteiskuntaa. Munkit, temppelit ja alttarit on ihan arkipäiväisiä juttuja ja niistä tulee jotenkin kotoisa olo. Paikallisisisa buddhalaisissa on vielä sekin hyvä puoli, että monet on kasvisyöjiä ja omistaa kasvisravintoloita. Ja kaikkialla tuoksuu suitsukkeet!



7. Chungking Mansions

Mikäli alkaa tuntua siltä, että Honkkareissa meno on liian modernia ja sivistynyttä, kannattaa vierailla Kowloonin pahamaineisimmassa kiinteistössä. Siellä on meininki ihan kuin Intiassa ja suurin osa porukasta tulee Honkkareiden ulkopuolelta Aasiasta tai Afrikasta. Sieltä saa myös hyvää ruokaa halvalla. Suosittelen! Wikipedia kirjoittaa mestasta näin:



The age of the building, the diverse ownership and management structure are causes of the building's reputation for being a fire trap. Unsanitary conditions, security, ancient electrical wiring and blocked staircases all contribute to the hazards.

It is also known to be a centre of drugs, as well as a refuge for petty criminals, scammers, and illegal immigrants. For example, in a Police swoop in June 1995, about 1,750 people were questioned, and 45 men and seven women from various Asian and African countries were arrested on suspicion of offenses including failing to produce proof of identity, overstaying, using forged travel documents, possessing equipment for forging documents and possessing dangerous drugs. In "Operation Sahara" in 1996, 52 men and seven women from 14 countries were arrested for violating immigration regulations.

4 comments:

  1. Heh, tuolla Chungking Mansionissa ollaan aina Honkkarin reissuilla yövytty, postimerkin kokoisissa huoneissa, ja ihan hyvin siitä ollaan selvitty :)

    ReplyDelete
  2. Joo, mä ihan oikeasti tykkään siitä, koska se muistuttaa mua Intiasta. Sieltä saa sitäpaitsi Hongkongin parhaat intialaiset/pakistanilaiset sapuskat. :)

    ReplyDelete